sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Lihaton lokakuu maistui

Kuvan otti / Photo by Pau
Nyt on lihaton lokakuu vietetty ja olen kokeiluun erittäin tyytyväinen.

Ensinnäkin, asenteellisesti lihattomuus osoittautui helpommaksi kuin osasin arvatakaan. En kaivannut lihaa laisinkaan ja mitä pidempään olin lihaa syömättä sitä vähemmän minun teki sitä mieli. Söin lihaa hiukan kerran, kun en kylässä halunnut heittäytyä vaikeaksi. Kalaa ja äyriäisiä söin enemmän kuin tavallisesti.

Kotitekoinen salsa on niin hyvää!
Käytännössä lihattomuus vaati tavallista enemmän vaivaa ja tyytymistä. Anna kuin selitän. Suuri osa helpoista arkiruoistamme sisältää lihaa (makaronilaatikko, kinkkukiusaus, lihapullat, kanafileet yms.). Vaikka en liha-aterioita ikävöinyt, kasvisvaihtoehtojen keksiminen, etsiminen ja tekeminen vaati aluksi aikaa. Toki mitä enemmän kasvisruokia valmistaa, sitä enemmän reseptiikkaakin kertyy, joten ongelma on alku aina hankalaa -osastoa. Liian usein kävi kuitenkin niin, että keitin hätäpäissäni pastaa, jonka päälle viskelin sitten milloin mitäkin kasviksia ja juustoa. Harmikseni on myös todettava, että lokakuussa keittiössämme valmistettiin aika usein kaksi eri illallista, sillä mies ei kasvispöperöistäni intoutunut.

Tyytyminen liittyy ulkona syömiseen, sillä vaihtoehtojen niukkuus yllätti monessa paikkaa. Miksi ihmeessä ravintolan ainoa kasvispizza on tomaatti-mozzarella? Miksei hampurilaisvaihtoehtoihin kuulu lihaton burgeri? Missä kasvistapakset? Pariin otteeseen paikka valikoitui kasvis- ja kalaruokatarjonnan perusteella.

Palak paneer
Lihattomuus todisti sen, mitä olen epäillyt jo pidempään: liha ei ole ystäväni. En ole koko kuukautena kärsinyt turvotuksesta tai muista vatsaongelmista. Olen myös kokenut olevani pirteämpi kuin lihansyöjänä. Lisäksi ihoni voi huomattavasti paremmin ja finnit ovat hävinneet naamastani lähes tyystin. Toki näihin asioihin vaikuttaa moni muukin asia, joten en voi olla täysin varma, että muutokset johtuvat juuri lihattomuudesta. Olen esimerkiksi lopettanut ihonhoitotuotteiden käytön kasvoillani, joten finnittömyys saattaa myös liittyä siihen.

On ollut todella ilahduttavaa voida hyvin niin helposti. Moni kärsii gluteenista ja minuakin on usein yllytetty lopettamaan viljojen käyttö. Hiilarittomuustrendi on vain lisännyt lihansyöntiä ympärilläni, ja olen minäkin atkins-tyyppistä diettiä joskus kokeillut. Mutta leipä ja pasta eivät minua koskaan ole kohdelleet kaltoin, toisin kuin ne tuskalliset atkins-viikot. Lihattomuus sen sijaan tuntuu hyvältä ja hyvältä tuntuminen on huojentavaa.

Pizzakolmiot
Ja mitä nyt? Ryntäänkö lihatiskille vai testaanko seuraavaksi veganismia? Tuskinpa kumpaakaan. Aion jatkaa kasvispainotteisella linjalla ja lihaa ostaessani panostaa laatuun parhaani mukaan. Aion kokeilla uusia reseptejä edelleen ja kasvattaa reseptikirjaani kasvisvaihtoehdoilla. Mutta mikä tärkeintä: aion voida paremmin. Vihdoin.

I went pescetarian for October and was so happy with the results. A meatless diet really suited me, I feel so much better! I'm gonna continue opting for the vegetarian or fish option and when I do buy meat, I'll choose organic.

-ioanna-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti