sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Öljyhuuhtelu


Luin netistä intialaisesta ayurveda hoitokeinosta, öljyhuuhtelusta ("oil pulling"). Käytännössä se tarkoittaa öljyn purskuttelua suussa noin 20 minuuttia. Fanit kertovat menetelmän paitsi parantaneen suun kuntoa myös tuovan helpotusta päänsärkyihin, ihottumiin, astmaan, nivelkipuihin, tulehduksiin, ruoansulatukseen, painonpudotukseen ja vaikka mihin.

Minusta öljyn purskuttelu kuulosti todella etovalta ja 20 minuuttia suorastaan kidutukselta. Ajattelin joka tapauksessa kokeilla, sillä viime aikoina hammastani on vihlonut vietävästi, ikeneni ovat oireilleet ja sekä hammaslääkäriltä että suuhugienistiltä tuli palautetta hammasvälien kunnosta.

Hoito on parasta suorittaa heti aamulla, sillä sitä ennen ei saa syödä tai juoda neljään tuntiin. Öljyksi suositellaan ph-syistä kylmäpuristettua seesami- tai auringonkukkaöljyä. Suuhun otetaan noin ruokalusikallinen öljyä ja sitten sitä purskutellaan noin 20 minuuttia. Liikkeen ei tarvitse olla voimakas, riittää että öljyä siirtelee edestakaisin kaikkien hampaiden välistä. 20 minuutin jälkeen öljy syljetään pois ja suu huuhdellaan voimakkaasti suolavedellä purskutellen. Tämän jälkeen kannattaa vielä harjata hampaat ja kieli.


Öljyn sekoittuessa sylkeen seos vetää puoleensa bakteereja, myrkkyjä yms. Homma perustuu siis kemiaan. Olen kokeillut menetelmää nyt noin kuukauden, keskimäärin kolme kertaa viikossa. Lopputulos: suuni voi paremmin kuin koskaan! Heti ensimmäisellä kerralla suustani katosi afta. Noin vaan, paf! Ikenieni kunto parani ensimmäisellä viikolla ja hampaani tuntuvat nyt puhtaammilta. Hammaslankaakaan ei tarvitse käyttää yhtä usein kuin ennen, sillä hammasvälini ovat entistä puhtaammat. Saa nähdä vaikuttaako hoito myös hammaskiven muodostumiseen.

Muita eroja en ole huomannut, mutta suun hoitoon öljyhuuhtelu on todella suositeltavaa. Pari ensimmäistä kertaa öljy maistui ja tuntui aluksi ällöttävältä. Makuun ja koostumukseen tottui onneksi nopeasti. Kiireessä hommasta ei tule mitään, mutta letkeämpinä aamuina suunnistan aina suoraan sängystä öljypullolle. Jos suusi ei ole ihan huippukunnossa, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Tämän edullisempaa ja helpompaa suunhoitokeinoa saa hakea.

I've been trying out oil pulling for about a month now (approx. 3 times per week). It's an old Indian ayurveda method that's supposed to cure everything from gum to liver disease. Basically it means swishing oil in your mouth for 20 minutes. The oil and saliva mix and pull out bacteria and toxins before they are released to your body. It's chemistry, go figure. So I don't know about the rest of my body, but my mouth has never been healthier! My gums stopped bleeding and my teeth are a lot cleaner now, especially between my teeth, which means I don't have to floss as often. If your mouth could do with some help, I definitely recommend giving oil pulling a go. Besides, it's cheap, easy and not at all as gross as it sounds.

-ioanna-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti