Maltoin napata kuvan vasta tässä vaiheessa... |
Alkuperäinen ohje julkaistiin Hesarissa 2004 nimellä Amerikkalainen omenapiiras Apple Pie. Minua kannellinen muhkea leivonnainen muistuttaa Mummo Ankan leipomuksista. On suorastaan rikollista leipoa tuollainen ja olla jättämättä sitä ikkunalaudalle kiusaamaan ohikulkijoiden hajuhermoja.
Mummo Ankan omenapiiras
Taikina:
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
2 rkl sokeria
150 g kylmää voita herneen kokoisina nokareina
1/2 dl jääkylmää vettä
Täyte:
n. 1 kg happamia omenoita
1 3/4 dl sokeria
1 tl kanelia
1/2 tl muskottia
ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
+ 2 rkl voita
Voiteluun ja pinnalle:
kuohukermaa, ruokosokeria
Valmista ensin taikina. Mittaa kuivat aineet kulhoon, lisää joukkoon voi ja murusta seos. Lisää joukkoon vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita se jääkääppiin noin puoleksi tunniksi. Tee odotellessa täyte. Kuori omenat ja leikkaa ne viipaleiksi. Sekoita kaikki paitsi voi keskenään ja sotke seos omenoiden joukkoon. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli molemmista pyöreät levyt, hieman piirakkavuokaa suuremmat. Nosta ensimmäinen levy vuoana pohjalle. Kaada täyte keoksi keskelle piirakkaa. Vuole päälle voi. Nosta toinen taikinakiekko kanneksi. nipistele reunat kiinni, voitele kermalla ja ripottele päälle hieman ruokosokeria. Pistele haarukalla höyryaukkoja kanteen. Laita piiras uunin alimmalle tasolle 200 °C vartiksi. Tiputa sitten lämpöä 175°C ja paista vielä 45 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä täysin ennen kuin tarjoilet sen vaniljajäätelön kera. Parhaimmillaan se on seuraavana päivänä.kuohukermaa, ruokosokeria
-ioanna-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti