maanantai 9. huhtikuuta 2012

Maanantaimuusa: Liian valoisa taivas

Kun eräänä iltana olimme Ioannan kanssa saaneet kahvilan kiinni ja istuimme toviksi turisemaan niitä näitä, meni kaikki pimeäksi. Olo oli epätodellinen, ympärillä oli pelkkää mustaa. Harhailimme kädet ojossa ulko-ovelle ja menimme kadulle seisomaan. Koko keskusta oli säkkipimeä. Ja sitten havahduimme katsomaan ylös. Tähtiä!

Keskusta on aina valoisa, oli mikä vuorokauden aika tahansa. Ja maapallon valosaaste sen kuin vain lisääntyy vuosi vuodelta. Keinovalo saa eläimet ja luonnon äimistelemään, meidän omasta hormonituotannosta puhumattakaan. Ja sitten ne tähdet. Niiden perässä joutuu menemään joko pimeämmille seuduille tai planetaarioon.

Kuva täältä.
Itseäni häiritsee pienikin valopilkku, kun olen nukkumassa. Siksi silmälaput ovat mitä mainioin keksintö, en pystyisi nukkumaan ilman niitä! Käväisin kerran apteekissa kysymässä myyvätkö he silmälappuja. Apteekkari katsoi tovin mietteliäänä ja meni sitten kaivamaan laatikkoa. Hetken päästä hän tuli takaisin pidellen kahta silmälappua. Siis sellaisia yksittäisiä merimiesräiskäleitä. "Jos näitä ottaa kaksi, niin saa molempiin silmiin." Keino sekin!

Allaolevassa kuvasarjassa on kuvattu New Yorkia 10 tunnin välein samasta kohdasta, päivällä ja yöllä. Joidenkin kuvien kohdalla joutuu tarkistamaan kumpi puoli kuvasta oikein on mitäkin vuorokauden aikaa. Valoa vaikka millä mitalla.

Valot pois ja laput silmille, helppo tapa oman hormonituotannon tasapainon ylläpitämiseksi varsinkin nyt, kun valo luonnonkin toimesta lisääntyy kesää kohden. Pimeys on terveellistä! Krooh!
Kuvat täältä.
Once all light's went off from Turku's centrum. It was unrealistic, because usually there are lot's of light's on during the night. It was possible to see the stars in the sky and that is very rare view in the city. Picture's above has been taken in day and night in New York. You can see slight light difference in the photo. But it really show's how much we have light around us, no matter what time it is. 
Light is important but so is the darkness. When you go to sleep, turn of the light, put eyepatches on and enjoy the darkness! It is healthy!


-annu-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti