torstai 17. toukokuuta 2012

Inspiraatiota Pohjois-Karjalasta

Joensuussa käydessä kannattaa poiketa keskustan Taitokortteliin, joka sijaitsee torin laidalla. Kortteliin on koottu useita pikkukauppoja, jotka myyvät suomalaisia käsitöitä ja designia sekä kaikenlaista muuta ihastuttavaa tavaraa. Paikalla on myös suloinen pikkuinen kahvila, jossa voi käydä vaikkapa karjalanpiirakalla.Vierailin matkallani myös Puu-Nurmeksessa, joka sijaitsee kauniilla harjulla Pielisen ja Nurmesjärven välissä Nurmeksen keskustassa. Ilma oli harmaa ja kurja, mutta voin kuvitella, miten ihana paikka on kesällä auringonpaisteessa koivujen vihertäessä. Alueella on yhä voimassa Julius Basilierin suunnittelema ja Venäjän tsaarin 1897 vahvistama asemakaava palosolineen ja koivuistutuksineen. Talot ovat hirsirakenteisia ja vuorattu laudoilla, pääosin 1880-luvun ja 1930-luvun väliseltä ajalta. Onnekseni pääsin piipahtamaan yhdessä kodissa ja voi miten ihana koti se olikaan! Tässä muutamia yksityiskohtia talosta:

Ihana lankkulattia.
Vanha hammaslääkärin vällinekaappi. 
Kirppislöytö.Yksi reissun kohokohdista oli vierailu Outokummun Vuonosahon maatilaalla. Vuodenaika ei ollut mitä parhain, mutta pääsin tutustumaan tilajäätelön tekoon. Tilan emäntä aloitti jäätelönteon pari vuotta sitten Maatalon jäätelö -tuotenimikkeen alla. Jäätelöt ja jogurtit valmistetaan käsityönä oman tilan lehmien maidosta sekä maakunnan karjoista ja muista antimista aina kun mahdollista. Makuja on perinteisestä mintusta, suklaasta ja mansikasta aina erikoisuuksiin asti. Olut-, Baileys-, terva- ja hunajajäätelö kuuluivat eksoottisimpiin lajikkeisiin. Vuonoksen jäätelöä saa tilan lisäksi kaupoista ja ravintoloista kautta Pohjois-Karjalan mutta pääkaupunkiseudullakin herkkua myydään valikoiduissa myymälöissä. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, piimäjäätelö tuoreilla mustikoilla on parhaimpia jätskejä, joita olen koskaan syönyt. Oikeasti.

Kookosta ja piparkakkua...mmmm... 
Tässä tehdään jäätelöä. Tuo tonkka on noin satavuotias.
Kesällä Vuonosaholla on kuulemma tällaista.
Isäntäperheen suosikkimaku.
Punaherukkaa, mansikkaa, vadelmaa.
During my trip to North Karelia I got the chance to visit the arts and crafts city block Taitokortteli in Joensuu, a beautiful old wooden house in Nurmes and a farm in Outokumpu that makes ice cream out of milk from their own cows, Vuonoksen jäätelö. What an inspiring trip!

-ioanna-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti