keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Äiti-Venäjän tattariplätyt


Söin blinejä ensimmäistä kertaa (!!) ystäväni Lotan kemuissa viime vuoden loppupuolella. Se on silkka sääli, sillä kaikki mitä blineihin lätkitään päälle, on minun makuuni.

Ajattelin uuden vuoden ilakoinnin kunniaksi tehdä niitä itsekin. Ja teinkin. Ennen seuraavaa kertaa muistan seuraavat asiat:

Osta blinipannu! Valurautainen pikkulättypannuni oli toki kelpo, mutta voi sitä hellalla seisomisen ja savun määrää!
Tee taikina tarpeeksi suureen astiaan! Taikinaa nostatetaan kolmeen otteeseen ja kuin varoittamatta se oli ensimmäisen nostatusreissun jäljiltä ympäri hellaa. Olin melkein kainaloita myöten taikinassa.

Koska aika oli kortilla ja olen hätähousu, varioin erilaisia blinitaikinoita ja minimoin nostatusajat. Toki joskus haluan vielä kokeilla reseptiä, johon käytän vain kirkastettua voita ja joka saa muhia seuraavaan päivään ennen paistoa. Mutta nyt mentiin pikavuorolla.

6 dl lämmintä maitoa
50 g hiivaa
puoli teelusikallista suolaa
puoli teelusikallista soodaa
4,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl tattarijauhoja
2 dl vishyä
4 keltuaista
4 valkuaista
4 rkl voita

Lämmitä maito, murustele hiiva joukkoon. Lisää myös suola. Sekoita molemmat jauhot ja sooda keskenään ja kaada maidon joukkoon jauhoseoksesta noin puolet. Anna nousta puolisen tuntia. Pidä astiaa lämpöisessä paikassa, niin nostatus sujuu joutuisasti! Mutta muista varata taikinalle suuri astia, että taikina ei vyöry yli äyräitten.
Lisää taikinaan loput jauhoseoksesta, vishy, keltuaiset ja voisula. Anna taas nousta puolen tunnin ajan.
Lisää lopuksi kovaksi vatkatut valkuaiset. Nostata taas puolen tunnin ajan.
Paista voin kera. Itse käytin valurautaista lättypannua. Laitoin taikinaa pannulle reilusti, niin sain pienistä blineistä tarpeeksi paksuja.
Jos blinejä ei syödä heti, pistä ne ennen ruokailua uuniin. Valuta päälle sulatettua voita ja tarjoile mädin, suolakurkun, silputun punasipulin, sienisalaatin ja smetanan kanssa. Nam!

-annu-

I made blinis. It took quite a while but it was totally worth it. Before next time I really have to buy a blini pan! 

Make easy blinis like this:
6 dl milk
50 g yeast
half teaspoon of salt
half teaspoon of baking soda
4,5 dl wheat flour
1,5 dl buckwheat flour
2,5 dl mineral water
4 egg yolk
4 egg white
4 tablespoon of butter

Warm the milk and mix in the yeast. Add the salt. Mix the flours and baking soda together and add about half of this mixture to the the milk dough. Let it rise for half an hour in a warm place. Add in the rest of the flours, mineral water, egg yolks and melted butter. Let the batter rise again for about half an hour. Whisk the egg whites well and add them gently to the batter. Let it all rise for a third time for half an hour again. Fry the blinis with butter. If you don't have a blini pan, use a crepe pan instead. Serve your blinis with salmon, roe, red onion, pickles, smetana and mushroom salad. Enjoy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti