sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Sadepäivän puolukka-kookosmuffinssit

Täällä Turussa on satanut eilisillasta lähtien. Kun tulin töistä kotiin asetuin makuulle sohvalle kullan kanssa katsomaan Avaraa luontoa. En muista koska olisin viimeksi ollut niin ihmeissäni näkemästäni! Sadepisaroiden ropistessa ikkunaan fiilistelimme sammakoita, liskoja, rupikonnia ja käärmeitä (tai minä kauhistelin noita viimeisempiä, mutta kuitenkin). Vaikka ohjelma oli jännittävä (Kuinka nuijapäille oikein käy? Kuoleeko puhveli? Selviääkö pikkuruinen sammakko suuresta pudotuksesta?) Jarmo Heikkisen tuttu ja rauhallinen ääni johdatteli meidät kotoisaan ja pehmeään sunnuntaitunnelmaan jo lauantaina.


Koska lauantai-ilta tuli vietettyä löhöillen, päätin sunnuntaina pistää hösseliksi. Sade ja sunnuntai suorastaan vaativat vispilään tarttumista, joten nappasin hyllystä Leila Lindholmin leivontakirjan Pala kakkua – ja paljon muuta ja aloin mittailla aineksia muffinssitaikinaa varten. Tuo Leilan kirja on paras omistamani leivontakirja. Ohjeet ovat yksinkertaisia ja selkeitä ja perusohjeesta on monta variaatiota. Kirjoissa on myös kiinnittetty erityishuomiota ulkoasuun: kuvat ovat herkullisia ja taitto todella tyylikäs.


Mutta takaisin niihin muffinsseihin. Käytin pohjana Leilan perusohjetta, mutta korvasin osan vehnäjauhoista kaurahiutaleilla ja ruisjauhoilla. Maustoin taikinani pellavan siemenillä, puolukoilla ja kookoshiutaleilla, mutta näihin voi oikeastan laittaa mitä hyvänsä. Ai että oli muuten hyvää taikinaa!


Puolukka-kookosmuffinssit (12 suurta)

100 g voita
2 dl maitoa
1 pestyn luomusitruunan raastettu kuori
2 munaa
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 rkl pellavan siemeniä
2 dl puolukoita
0,5 dl kookoshiutaleita

Sulata voi ja sekoita joukkoon maito ja sitruunankuoriraaste. Vaahdota kananmunat ja sokerit kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon haalea neste. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele ne taikinaan. Mittaa mukaan marjat, siemenet ja kookos ja sekoita ne kevyesti taikinaan. Asettele muffinssivuoat muffinssipellille ja kaada kupit 3/4 täyteen taikinaa. Voit ripotella myös kookoshiutaleita taikinan päälle koristeeksi (itse hoksasin liian myöhään heittäneeni kaikki omani taikinaan). Paista pieniä muffinsseja 10–15 min 200°C ja suuria n. 20 min 175 °C. Ja ei kun iltapäiväkahvia keittelemään...


It's been rainy and gray here all weekend so I decided to bake! The recipe is from Leila Lindholm's book A Piece of Cake, but I changed it around a bit and used lingon berries, flaxseeds and shredded coconut. They turned out really yummy!

You'll need: 100g unsalted butter, 2 dl milk, zest of 1 organic lemon, 2 eggs, 1,5 dl caster sugar, 1 teaspoon vanilla sugar, 2 dl plain flour, 1 dl oats, 1 dl rye flour, 2 teaspoons baking powder, 1 pinch of salt, 2 tbsp flaxseeds, 2 dl lingonberries, 0,5 dl shredded coconut.

Melt the butter and mix in the milk and lemon zest. Beat together the eggs, sugar and vanilla sugar until pale and fluffy, blend with the cooled butter mixture. In a separate bowl mix together the flours, oats and baking powder. Carefully blend the mixture into the dough. Carefully blend in the berries, coconut and flaxseeds. Place paper cases into a muffin tin, measure each case 3/4 full with dough. For small muffins bake 10–15 min in 200°C, for larger ones 20 min in 175°C. Enjoy!


-ioanna-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti