tiistai 17. syyskuuta 2013

Murehtimisen maisteri


Minä olen kova tyttö murehtimaan. Enkä jätä asioiden märehtimistä vain niihin todellisiin, elämässä oleviin kinkkisiin juttuihin, vaan saatan murehtia jopa jo ennalta kaikenlaista. Kuka meistä kuolee ensimmäisenä. Jos se olen minä, niin miten muut pärjäävät. Jos se on joku muu, niin miten minä pärjään. Tulenko koskaan pääsemään eläkkeelle. Saanko syövän tai jonkun muun kamalan taudin. Milloinkohan hampaaseeni tulee reikä ja on pakko mennä hammaslääkärille.

Lapsellista. Tai itse asiassa sitä tämä ei lainkaan ole, vaan ihan typerän aikuista. Ja jollain tasolla kauhean itseriittoistakin. Mitä se auttaa, minua tai ketään muutakaan, että myllään päässäni ikäviä asioita, joille en voi mitään? Olenko muka todella niin viisas, että yhtäkkiä keksisin ratkaisun syväjäädytykseen, että en menettäisi ketään läheistäni tai löytäisin taikasauvan, jolla parantaa kaikki hirveät sairaudet?

Suomalaisissa suonissa virtaa huoli ja murhe. Yhteiskuntamme pursuaa sääntöjä ja holhouksia, jotta mitään ei nyt vain pääsisi käymään. Murheessa on myös aina vähättelevä sävy negatiivisuuden lisäksi. Pelätään aina sitä kaikkein kamalinta vaihtoehtoa, koska me kaikki olemme kuitenkin niitä epäonnistujia, Aku Ankkoja.

Listasin omia tapojani taittaa murehtimiselta se kaikkein terävin kärki. Jos sinulla on omia kikkojasi murheen peittoamiseen, kuulisin niistä mieluusti. Annetaan huolien ja murheiden näivettyä kasaan!

Murheet multaan -lista:

Kirjoita aamusivuja. Olen varmasti vouhkannut sivuista aiemmin. Eli kun heräät, kirjoita aukeaman verran ihan mitä mieleesi tulee. Älä sensuroi, äläkä missään nimessä lue aiempien aamujen kirjoituksia. Anna käden viedä, nollaa aivot ja rationaalinen tapa pistää asioita ylös. Älä nolostu omista jutuista. Aamusivut herättävät, tuovat toivoa, sivuille tulee pistettyä yön aikana päässä muhineet murheet kuin huomaamatta ja päivä alkaa keveämmin.

Meditoi, hiljenny, rukoile. Uskot sitten mihin tahansa tai olet uskomatta, suosittelen hiljentymistä. Eräs tuttuni pistää vanhan meditointikasetin pyörimään, toinen keskittyy vain hengittämiseen. Tee tästäkin tapa. Kymmenen minuuttia aamulla tai illalla tekee ihmeitä ololle.

Luovu tavarasta. Päästä irti turhista kamoista. Parempi omistaa liian vähän kuin asua ahtaasti roinan keskellä. Siisti koti on puoli voittoa. Silloin omassa pesässä on paljon rentouttavampaa olla.

Kirjoita listoja. Mikä murheesi on? Pistä se paperille. Voitko tehdä sille jotakin? Kirjoita vaihtoehtoja ylös. Jos murheen ratkaiseminen ei ole käsissäsi, kirjoita sekin ylös. Muistuta itseäsi siitä.

Tee aarrekartta. Minä tein karttani nelisen vuotta sitten. Ja voinen sanoa, että kaikki karttaan laittamani asiat toteutuivat. Uusi kartta pitäisi tehdä pian, jo nyt jännittää mitä siihen tulee.

Ulkoile, liiku. Talvi tulee ja ajatus siitä, että lähtisin räntäsateessa rämpimään kohti kuntosalia tuntuu epämiellyttävältä. Mutta silti, se kannattaa. Vaikka tämä on ihan kaikkien tiedossa, että liikunta tekee mielelle hyvää, ainakin minun pitää välillä muistutella itseäni asiasta.

Laita kynä suuhun ja hymyile väkisin. Endorfiinit puskevat liikkeelle pelkällä tekohymylläkin. Joten vedä lärvi virneeseen, se on hyvää tekohengitystä kamalimpaan tuskaan.

Nuku pimeässä. Nuku tarpeeksi. Kadehdin muumeja, jotka saavat (vaikkakin fiktiivisinä olentoina) nukkua talviunta. Nukutaan mekin, tarpeeksi kauan ja pimeässä. Omat silmälappuni ovat minulle tuikitärkeät. Älä ainakaan nukahda sohvalle telkkarin siniseen valoon. Se ei tee unelle hyvää.

Kehu, naura, leiki. Kehu itseäsi, naura itsellesi ja jutuillesi, uskalla pelleillä ja hassutella.

Me olemme täällä vain tovin. Sadan vuoden päästä tällä pallolla on vain muutama ihminen, ketkä tietävät meidät nimeltä. Muutoin olemme unohtuneita, entisajan haamuja. Kamala ajatusko? Mielestäni myös helpottava. Se, mitä tänään murehdin, ei ole tässä maailmankaikkeudessa loppujen lopuksi tärkeää. Anna itsellesi siis lupa höllätä, antaa olla. Jokaiselle päivälle on oma murheensa, turha koko viikkoa on raahata mukanaan.

Leppoisuutta elämään!

Don't worry so much. Meditate, sleep enough, exercise, laugh, play, write morning pages. Be kind to yourself! 

-annu-
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti