sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Kasvissyöjä kuukaudeksi


Olen pitkään suunnitellut kasvisruokavalion kokeilua kuukaudeksi tai pariksi, sillä pidän vegesapuskasta todella paljon ja epäilen, ettei liha oikein sovi minulle. Jostain syystä homma on vain jäänyt, mutta Docventuresin innoittamana lokakuussa otan härkää sarvista! Tai tässä tapauksessa kai lanttua juurista.

Minusta lihan syömisessä ei itsessään ole mitään pahaa, mutta tehotuotanto on suorastaan kammottavaa. Siksi koetan jatkossa ostaa lihat luomuna ja läheltä sekä korvata lihaa kasviksilla. Esimerkiksi leivälläni tai pizzassani en lihaa tarvitse. Hyvä pihvi on hyvä pihvi ja lihapullissa liha on melko oleellinen aines, mutta esimerkiksi makaronilaatikon liha on vain täytettä, jonka tilalle voisin helposti valita jotain muuta.

Katsotaan, kuinka käy. Uskallatko lähteä mukaan?

I'm gonna try a vegetarian diet in October. Care to join me?

-ioanna-

PS Docventures on muuten parasta suomalaista tv:tä aikoihin. Suosittelen. YLE 2 tiistaisin klo 22.10 alkaen, ensin dokumentti ja sitten keskustelua aiheesta.

5 kommenttia:

 1. Kannatan! Itse pidin vuosi sitten lihattoman syyskuun katsottuani Säilöttyjä unelmia-elokuvan. Ja sillä tiellä edelleen ollaan. Itseasiassa, kun tarpeeksi kauan on ilman lihaa, ei sitä enää tee mieli. Ei edes kanaa.

  Mutta samoilla linjoilla olen. Lihan syönnissä ei sinällään ole mitään vikaa, mutta eläinten huonosti kohtelu sen takia, että ihmiset saisivat possuilla possua on järkyttävää. Kannattaa siis suosia luomua ja riistaa. Itselle myös Syötäväksi kasvatetut-kirjan myötä kananmunien ja maidon luomuus on korostunut. Liika nipotus on liikaa (voin syödä kylässä keitettyjä kananmunia ja juoda kaakaon normimaidolla), mutta omilla valinnoilla voi vaikuttaa valitsemalla kaupassa luomumaito.

  Mutta zemppiä sulle haasteeseen! Kirjottele ihmeessä kuukauden aikana, milät tuntuu ja miten on mennyt tännekin. Seuraan mielenkiinnolla. :--)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tepsu! En usko, että tulen kauheasti lihaa kaipaamaan, sillä syön jo nyt enimmäkseen kasviksia. Munien kohdalla olen luomuillut jo pitkään, mutta Food inc. muistutti taas tehotuotannon realiteeteistä. Lokakuun jälkeen koetan syödä lihaa vähemmän ja panostaa siinä laatuun. Tai ehkä käy kuten sinulle ja siirryn suosiolla vegeksi :)

   Poista
 2. Mä olisin lähtenyt tähän muuten mukaan, mutta lokakuulle on tulossa lomareissua ja en millään halua kyseisessä paikassa rajoittaa syömistäni.

  Kommentti saattaisi kuulostaa itsekkäältä, mutta tosiasiassa juuri tuo kirja, mihin nytkin Yle:ltä tullut dokumentti pohjaa, on niitä kirjoja, joka muutti mun kulutus- ja ruokailutottumuksia merkittävästi. Kyseisen dokkarin olen myös pariin kertaan katsonut, sekä siihen liittyvän fiktiivisemmän elokuvaversion, joka keskittyy lähinnä työntekijöiden oloihin. Olen myös ahminut kaikki Mats-Eric Nilssonin kirjat, ja ne ovat jatkaneet tottumusteni muovaamista kohti parempaa elämää kaikille.

  Söin aikanaan lihaa todella paljon (aika äijämäisesti, kasviksia ehkä porkkanaraasteen muodossa ja hampurilaisen välissä tai kebabin lisukkeena). Kirjan jo useampi vuosi sitten luettuani aloin kiinnostua siitä, että mikä tässä kaikessa mättää. Siitä hetkestä lähtien olen lisännyt huomattavasti kasvisruokapäiviä kuukaudessa, joinain viikkoina saatan syödä kolmenakin päivänä kasvisruokaa. Olen lähestulkoon hylännyt esimerkiksi porsaanlihan (miinus pekoni), syön sitä todella vähän. Viimeisimmän vuoden aikana olen jättänyt kasvatetun lohen ja jättikatkaravut, jotka kuuluivat olennaisena osana ruokavaliooni, mutta niiden kasvatus ja tuotanto-olosuhteet eivät kestä päivänvaloa.

  Ei musta vielä kettutyttöä tule, mutta paljon tässä on tullut opittua, eikä se rajoitu vain yhteen kuukauteen. Lihaton kuukausi on silti hieno idea, kunhan siitä jää jotain pysyvämpää käteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta mutiset Joonas! Tärkeintä on muuttaa elämäntapoja pysyvästi, mutta jostain on aloitettava. Uskon, että teemakuukausi avaa aika monelta silmät, vaikka moni varmasti ylpeilee saavutuksellaan ja unohtaa sitten koko homman. Mutta muutokset syntyvät pikkuhiljaa. Epäilen, etten itse kauheasti lihaa kaipaa, sillä syön melko kasvispainotteisesti jo nyt. Suurempi haaste olisi saada poikaystävä viettämään päivä tai kaksi viikossa ilman lihaa, mutta toivon, että hänkin mieltyisi kasvispöperöihini. Katsotaan kuinka käy. -i-

   Poista
  2. Kasvisruoka on monesti parempaa kuin liha, koska se maistuu itsestään joltain, toisin kuin liha joka tarvii maustamista.

   Tie kasvisruokiin helpottuu huomattavasti, jos pitää esimerkiksi intialaisesta ja lähi-idän ruuista. Itselle ainakin curryt, kormat, falafelit jne. ovat mieluisimpia.

   Poista