maanantai 5. elokuuta 2013

Tuliset karjalanpiirakat

Hank oli oiva isäntä.
 En ole koskaan tehnyt karjalanpiirakoita ja hyvin harva ystävistänikään on niitä rypytellyt. New Yorkista kotoisin oleva ystäväni Tonya päätti, että asialle pitäisi tehdä jotain, joten hän piti kodissaan meille suomalaisille epämartoille karjalanpiirakka -illan. Kuulostaa varsin naurettavalta, mutta myös niin realistiselta. Oma kulttuuriperintö jää helposti unholaan ja sitä väsäilee kaiken maailman pöperöitä paljon hanakammin. Joten, pulikka kauniiseen käteen ja Manhattanin kasvatin oppiin!


Piirakoiden riisipuurotäyte sai joukkoonsa tulta ja ekstramakua.

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1,5 tl suolaa
5 valkosipulin kynttä
jalapenoja oman maun mukaan

Kiehauta vesi ja lisää riisi. Anna kiehahtaa pari minuuttia. Lisää maito. Keittele hiljalleen noin 40 minuutin ajan välillä hämmentäen.
Lisää jäähtyneeseen puuroon suolaa, puristetut valkosipulin kynnet sekä haluamasi määrä jalapenoja.

Taikina tehtiin perinteisesti.

loraus öljyä
3 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
vettä

Lisää öljyn ja jauhojen joukkoon vettä hiljakseen ja myllää taikinaksi. Taikinan tulee olla oikein kiinteää, joten varovasti nesteen kanssa!

Kauli taikinasta haluamasi kokoisia lättyjä. Lado kaulitut pohjat odottamaan riisin jäähtymistä.
Kun riisi on tarpeeksi viileää, alkaa rypytyshommat. Kauho taikinalevyn keskelle muutama ruokalusikallinen riisiä. Aloita rypytys yläpäästä. Älä ole turhan kriittinen, ryppyilyn oppii vain tekemällä.

Paista 275 asteisessa uunissa 5-10 minuuttia. Valmiit, jäähtyneet piirakat pyöräytetään vielä pannulla voisulassa, muista sivellä voisulaa myös päälle.Nam!
Aloimme jo pohtia mitä kaikkea muuta riisin joukkoon voisikaan seuraavalla kerralla laittaa.  Piirakkarakkauteni syttyi!

-annu-

My friend from New York had pie making party where she teached us finns how to make Karelian pies. We put some jalapenos and garlic into the rice porridge and it was so good! What would you like to add to porridge? 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti