perjantai 9. marraskuuta 2012

Pumpkin pie


Kävin Englantilaista koulua ja me vietimme aina Halloweeniä. Joka vuosi vanhemmat oppilaat järjestivät nuoremmille jännittävän koulua kiertävän Spooky trail -radan, jossa sitten peloteltiin pikkuiset kuoliaaksi esimerkkiksi hyppäämällä muumioasussa (=WC-paperiin käärittynä) siivouskomerosta tai nappaamalla nilkoista kiinni kierreportaissa. Illalla oli Halloween Ball -juhlat ja parhaat puvut palkittiin.

Kuudennella luokalla matematiikan opettajamme Sister Claire Ann (kyllä, meitä opettivat myös nunnat) asteli tuttuun tapaan luokkaan virsiä lauleskellen suuri teemuki kourassa, mutta tällä kertaa hänellä oli toisessa kädessä piirakka. "I made you some pumpkin pie, wanna try a bit?" hän kysyi luokallta ja kuten arvata saattaa, mehän halusimme! En muista mausta juuri mitään, mutta se jäi mieleen, että piirakka oli todella hyvää eikä muistuttanut mitään aikaisemmin maistamaani.
 

Kun viime kesänä näin jossain hypermarketissa kurpitsapurkin piiraspalan kuva kyljessä, muistui Sister Claire Annin herkku mieleen. Nappasin purnukan mukaan ja se odotti kiltisti lokakuuta, kurpitsan luvattua kuukautta.

Kahlasin läpi kymmenkunta ohjetta, kaikissa käytettiin purkkikurpitsaa sekä kondensoitua maitoa. Molempia myydään suurissa marketeissa sekä etnisissä ruokakaupoissa. Kurkkaa jenkkihyllyt, säilykeosasto ja kaiken varalta vielä leivonta- ja kahvihylly. Jos ei löydy niin kysy vielä myyjältä, sillä maitotiiviste hyllytetään milloin mihinkin.
 

Valitsin ohjeen, jossa ei ollut ylimääräistä sokeria ja valmistin myös piirakkapohjan sokeritta (jos olet laiskalla tuulella, käytä valmista piiraspohjaa). Koska raaka-aineet ovat jo niin valmiita, piirakan täyte vain sekoitetaan tasaiseksi – tämän helpompaa piirakkaohjetta tuskin on! Maku on ihanan mausteinen ja sopii tummiin syysiltoihin teekupposen seuraksi paremmin kuin hyvin. Mutta malta antaa piirakan jäähtyä ja mielellään vetäytyä yön yli jääkaapissa ennen kuin alat ahmia. Tiivistyneenä pumpkin pie on parhaimmillaan!

Pumpkin pie

Pohja:
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa

Täyte:
1 prk kurpitsaa
1 prk kondensoitua maitoa
2 munaa
1 tl kanelia
0,5 tl inkiväärijauhetta
0,5 tl muskottipähkinäjauhetta
0,5 tl suolaa

Paloittele huoneenlämpöinen voi kulhoon. Mittaa vehnäjauhot sekä ripaus suolaa voin joukkoon ja nypi aineet tasaiseksi taikinaksi. Käri taikinapallo kelmuun ja anna jähmettyä puoli tuntia jääkaapissa. Sekoita kaikki täytteen aineet tasaiseksi massaksi. Ota taikina jääkaapista ja painele se voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kaada täyte vuokaan. Paista piirasta ensin vartti 200°C, laske sitten lämpötila 175°C ja anna paistua vielä noin 40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pohja on saanut hieman väriä. Anna jäähtyä ja tarjoile kermavaahdon kera. Säilytä jääkaapissa.


I made my very first pumpkin pie this year and it was delicious! Beautifully spicy and so flavourful! Plus it's super easy to do, basically you just mix everything together. I used this recipe. Just make sure you let the pie cool down or preferably settle in the fridge over night before you attack it. And have some whipped cream handy too. Enjoy!

-ioanna-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti