torstai 1. marraskuuta 2012

Ruokaostoksilla


Joka puolella joristaan nyt ruoasta: sen hinnasta, laadusta, alkuperästä, eettisyydestä, myynti-paikasta ja niin edelleen. Minun neuvoni (ainakin Turussa asuville) on tämä: käy torilla, kauppahallissa sekä pienissä erikoisliikkeissä ja hae loput Lidlistä. Turun kauppatori on aneemisesta ulkomuodostaan huolimatta ruokaostosten paratiisi. Tarjolla on runsaasti lähellä tuotettuja hyvyyksiä ja kesäisin myyjinä on myös pienviljelijöitä. Vihannesten, hedelmien, marjojen ja sienien ohella torilta saa myös aina tuoretta kalaa. Hinnat ovat todella edullisia esim. tällä kertaa puolukat maksoivat 2€/litra ja luumut 1€/litra.

Sorrin pisteestä haen yleensä vihreät (valitettavasti koju palaa tutulle paikalleen vasta keväällä), tällä kertaa pakkasin kassiini kaksi salaattia, rosmariinin, sitruunamelissan sekä pari naurista. Sorrin myyjä sai juuri kuulla, että hänet on julistettu uusimmassa Glorian Ruoka & viini -lehdessä Suomen parhaaksi vegevaikuttajaksi, joten kojussa oli tavallistakin iloisemmat oltavat. Kävin myös vakiotorimyyjilläni (kojut tulivat Bossaliinan aikaan tutuiksi) hakemassa vielä sitruunoita, puolukoita, luumuja, granaattiomenoita ja perusomppoja. Koko torireissu kustansi noin 15€.
 

Kauppahallissa on tarjolla monenlaista hyvää ruokaa. Jos en rullaile sushejani itse, käyn kauppahallin Kado Sushissa lounaalla. Haen sieltä myös teet, sushiriisit, kuivatut hedelmät sekä silloin tällöin köntin Kultasuklaan chilisuklaata. Viisas hakisi myös ainakin kalat ja lihat, kenties myös leivät ja juustot. Tällä kertaa kaipasin teehelmiä, joten määränpäänä oli Turun Tee ja Mauste. Valitsin helmieni mauiksi mustikka ja granaattiomena.
 


Finska ja Luomuidylli yhdistyivät samoihin tiloihin, joten nyt luomu- ja lähiruokavalikoima löytyy yhdestä osoitteesta Eerikinkadulta. Täältä kannattaa hakea erityisherkkuja kuten jäätelöä, mehua, erikoisolutta tai maustetahnoja. Täältä saa myös ostaa luomumunia irtokappaleina. Minä tulin hakemaan purnukan maapähkinävoita näitä ihania keksejä varten. Olisi tehnyt mieli kantaa kotiin myös suuri timjamipensas, mutta koska kassissa oli jo kaksi yrttipuskaa, päätin jättää rehun tällä kertaa hankkimatta.


Tadaa! Tällainen saldo tällä kertaa, kuvaan ei kyllä mahtunut kuin murto-osa koko saaliista. Iso läjä hyvää, ihan läheltä ja paikallisilta pienyrittäjiltä. Rahaakaan ei palanut kauppareissulla kuin 25€. Pelkäänpä pahoin, että vastaavan laajuinen (mutta heikomman laatuinen) kokonaisuus olisi sittarissa veloittanut lähes kympin enemmän. Joten menkää rakkaat kauppaostoksille Turuille ja toreille – se kannattaa!

Turku has plenty of great places to go grocery shopping. I recommend the market square (cheap, fresh, local and really good quality), the market hall (great quality sushi, meat, fish, chocolate, tea etc. by local small businesses) and small speciality shops like Luomuidylli and Finska (local produce, ecological). Trust me, compared to the big supermarkets it's cheaper and better quality. And while you're at it you're supporting local food and business owners. Win win!

-ioanna-
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti