maanantai 5. joulukuuta 2011

Puola osa 2: herkkuja ja tunnelmaa

Parasta ihanassa Puolan maassa olivat ehdottomasti ainutlaatuiset kahvilat ja ravintolat. Gdanskin vanhassa kaupungissa on kortteleittain jännän näköisiä juottoloita, kiehtovia kahviloita ja herkullisia ravintoloita. Kylminä alkutalven päivinä puolalaisilla ravintoloitsijoilla oli tapana pysyä visusti sisällä ja pitää raskaat etuovet kiinni, verhot raollaan ja valot himmeällä. Arka matkailija olisi voinut luulla useiden paikkojen olevan kiinni. Uteliaita kun olemme, me emme kuitenkaan ensivaikutelmiin kompastuneet. Kurkittuamme tarpeeksi monen ravintolan ikkunoista sisään ja temmottuamme kiitettävää määrää ovia aloimme vihdoin uskoa, että kyllä vanhassa kaupungissakin on elämää, hiukan piilossa vain. Voin vain kuvitella, miten viehättävä kävelykatu on kesäisin, kun terassit ovat auki, suihkulähteet pulppuavat ja ihmiset viihtyvät ulkona.

Ioanna odottaa pizzaansa Yesterdayssa.

Ensimmäisen ja viimeisen iltamme vietimme Yesterday-nimisessä Beatlesien ja 60-luvun innoittamassa
kortteliravintolassa. Paikka oli värikäs ja tunnelmallinen ja sen seinillä oli paljon katseltavaa aina levynkansista instrumentteihin. Ikkunaruutuihin oli maalattu ilmeisesti Beatlesin jäseniä, vaikka yksi hahmoista muistutti ennemminkin Tommi Läntistä ja toinen Zach Galifianakista. Taustalla soi rock n'roll, ajoittain myös puolalainen (se toi mieleen lähinnä Euroviisut). Arkisin vain katutaso oli auki, mutta Yesterday jatkui myös ylä- ja alakerroksiin. Keikkajulisteista päätellen paikka on parhaimmillaan viikonloppuisin, voisin kuvitella sen olevan paikallinen ruokaa tarjoileva Dynamo.

Suosittelen tilaamaan pizzaa, se on todella juustoista eli mielettömän hyvää pizzaa. Yesterdaysta sai myös Coka Colaa suloisen pikkuisista lasipulloista, mutta varo halpaa punaviiniä, se muistutti sekä maultaan että väriltään mehua.


Martin Luthr King Jr. viihtyy myös Yesterdayssä.

Valitsimme Gdanskista lempipaikkamme heti ensimmäisenä iltana ja palasimme kotoisaan Pi Kawa -kahvilaan joka päivä. Se sijaitsi aivan Yesterdayn naapurissa Piwna-kadulla. Pi Kawa muodostui neljästä eri huoneesta. Vaikka kahvilan tunnelma oli yhtenäinen, jokainen huone oli sisustettu hieman eri lailla. Pi Kawassa huonekalut olivat välillä eri paria ja sisustuselementteinä oli niin mankeli kuin akvaario.

Elukoita ikkunalaudalla.

Puolalaiset taitavat makeat herkut ja etenkin herkkujuomat todella hyvin. Pi Kawan listalla oli pääasiassa juomia sekä muutama makea leivonnainen, mutta tarjontaa oli silti niin paljon, että tilauksen tekeminen oli joka päivä yhtä vaikeaa. Rommikaakao oli taivaallista, samoin kirsikkakaakao. Teet maustettiin hunajalla,neilikalla, kanelilla ja tuoreilla hedelmillä (slurps!). Kahviin sai piparkakkua, mausteita, siirappeja, kermavaahtoa ja ties mitä namia. Pi Kawasta, kuten kaikista muistakin kahviloista, sai myös viiniä (Suomi, ota opiksi!) ja omenapiirakka-annoksen, joka oli mahdollisesti parasta, mitä omenasta voi tehdä. Ja kaiken kruunasi ihana lauma tarjoilijoita, jotka kahvilaa pyörittivät. Puolassa oli todella paljon eteviä ihania tyttöjä.

Kirsikkakaakao kermavaahdolla.

Maailman paras omenapiirakka-annos kruunataan vaniljajäätelöllä,
vaahterasiirapilla, kermavaahdolla ja kanelilla.

Katonkin voi tapetoida.

Ristikon läpi tunkeutuva valo loi tunnelmaa.
Pi Kawan psykedeelinen vessa.


-ioanna-

1 kommentti:

  1. Mekin käytiin tuolla Yesterdayssa. Muutenkin se vanhakaupunki oli todella ihana mun mielestä. Mekin oltiin keväällä ja oli aika viileää, mutta haaveena on mennä joskus kesällä uudelleen ...onhan siinä mahtavat hiekkarannatkin jos haluu uida ja rentoutua rannalla.

    VastaaPoista