torstai 15. marraskuuta 2012

Taikaleipä


Näetkö tuon upean leivän tuossa yläpuolella? Tuon upean luomuksen, jossa on kova rapea kuori? Ei, se ei ole leipomosta eikä Stockan Herkusta, vaan MINUN KEITTIÖSTÄNI!

Törmäsin verkossa tähän ohjeeseen. Se on erikoinen ja jännä: siinä nostatetaan taikinaa 12 tuntia ja kypsennetään leipä padassa. Lopputulos näytti mielettömältä. Epäilin, että tässä on takana jotain taikaa. Oli pakko kokeilla.


Leipä oli todella helppo tehdä. Taikina valmistuu muutamassa minuutissa ja sitten vaan annetaan möykyn kohota päivän tai yön verran. Kypsentäminenkin on helppoa, mutta se vaatii hiukan aikaa. Suosittelen valmistamaan taikinan heti aamulla ja paistamaan leivän iltateelle tai sitten pyöräyttämään taikinan viikonloppuiltana ja kypsentämään leipäsen lauantain tai sunnuntain aamiais- tai brunssipöytään.

Taikaleipä

3,5 dl vehnäjauhoja
3,5 dl sämpyläjauhoja
1,5 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl kädenlämpöistä vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa. Mittaa joukkoon vesi ja sekoita taikina tasaiseksi käsin. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan nousta 12–18 tuntia. Lämmitä uuni 225 °C ja laita tyhjä pata uuniin puoleksi tunniksi. Padan kerätessä lämpöä nosta taikina kulhosta jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä pallo. Kääri taikinapallo kelmuun padan lämpenemistä odotellessa. Poista pata uunista varoen (suosittelen tuplapatalappuja, jottet polta peukaloasi kuten minä). Tiputa taikinapallo padan pohjalle, laita kansi päälle ja pistä pata takaisin uuniin puoleksi tunniksi. Sitten poista padan kansi ja anna leivän kypsyä vielä 15 minuuttia. Nosta pata uunista ja leipä padasta. Anna leivän jäähtyä ritilällä, tämän ajan voit käyttää ihasteluun, kuoren kopsauttelemiseen, kuvien ottamiseen tai muunlaiseen täydellisen leivän tunnelmointiin.



I stumbled upon this amazing recipe. It's easy and the bread turns out amazing – crusty and moist. Bread in a pot. Magical. Try it out for evening tea or save it for Sunday morning breakfast or brunch. Trust me, it's super easy and rediculously yummy. Like I said, magical.

-ioanna-


2 kommenttia:

  1. Ihanan näköstä, täytyy koittaa totakin! Mut itse oon kauan tehny jollain enmuistamistä-reseptillä samantapaista leipää ja siihenkin tulee kova kuori kun laittaa uunin pohjalle kulhollisen kiehuvaa vettä :) olin ihan yhtä yllättynyt kätteni jäljestä kun ekan kerran koitin, että muka mun keittiöstä tällaista herkkua!

    VastaaPoista
  2. Kokeile ihmeessä Jenni! En ole vilkaissutkaan muita leipäojeita taikaleivän jälkeen. Joku muukin kertoi minulle tuosta vesikulhokikasta tämän luettuaan. Kenties periaate on sama, vesihöyryähän sinne pataankin kertyy. Jos löydät ohjeen joskus jostain niin kuulisin siitä mieluusti... ioanna

    VastaaPoista