sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Luukku 9: Aloita uusi perinne

Rakenna piparista perinteisen talon sijaan jokin kuuluisa nähtävyys, kuten Taj Mahal tai Eiffel-torni.

Perinteet ovat mahtavia, vaikkakin usein melko älyttömiä. Asioita tehdään vuosikausia tietyllä tapaa vain siksi, että niin on aina tehty ja se on perinteikästä ja jo Aila-mummo 30-luvulla tapasi tehdä niin. Otetaanpa esimerkiksi jouluruoka. Joskus aikoinaan oli ihan ymmärrettävää, että juhlaruoka valmistettiin juureksista ja joulupöydän kruunasi kinkku – vuosikymmeniä sitten Suomessa ei talvella ollut juuri muuta tarjolla. Mutta miksi me yhä ahdamme itsemme täyteen porkkaalaatikkoa ja rosollia, kun arkena syömme pestoa, marinoituja artisokkia ja sushia? Koska se on perinteistä, siksi!

Joten tässäpä ajatus: aloita tänä jouluna uusi perinne. Valmista joulupöytään ainoastaan kaikkien lempiruokia. Kehitä uusi lahjaperinne, jossa jokainen arpoo, kenelle lahjan hankkii ja mistä. Järjestä talvipäivänseisauksen aikana pyjamabileet. Vietä Lucian päivän ilta kynttilänvalossa. Keksikää ja laulakaa uusia joululauluja pukille. Kokoa sopiva porukka ja kaykää aattona kiertämässä sairaaloiden lastenosastoja pukkina, muorina ja tonttuina. Pidä loppiaisena piparkakkutalon tuhoamiskahvit, jossa koko rakennus on popsittava menemään. Tai keksi jotain muuta mahtavaa, jota lapsenlapsesi saa jokin päivä ihmetellä.

Sopikaa, että joululahjat hankitaan käytettyinä.
Pidä kaveripikkujoulut!
Laita joulukortit esille.
Unohda joulupuuro ja piilota manteli aamiaismuffinssiin!
Järjestä lautapeliolympialaiset serkusten kesken joulupäivänä.
Door 9: Start a new tradition! Christmas is full of traditions that don't even all make sense any more. Like holiday food for instance – ham, carrot cassarole and beet salad when we have sushi for lunch on a regular Wednesday? But they're tradition! So why not come up with a new tradiotion this year? Everyone's favourite food for Christmas dinner? Your very own lyrics to Jingle Bells that you insist on singing to Santa? Making all your presents? Arranging a pyjama party to celebrate winter sostice?

-ioanna-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti